Élesítéskor egy projektbe csöppenni

A PMI szerint a PM legkésőbb a tervezési szakaszban csatlakozhat a projekthez, de inkább a koncepcionális szakaszban.

Kipróbáltam milyen egy 6 hónapos projektbe launch előtt 1 hónappal PM-ként bekapcsolódni, úgy, hogy a projekthez csatlakozásomkor a projektből kiszállt a product owner és élesítéskor kiszállt az architekt, amikor még rengeteg foltozgatni való volt a terméken. Olyan volt, mint 30 évesen megszületni.

A projektcsapat tagja volt a fentieken túl még 5 fejlesztő, 2 tesztelő, a megrendelő csapata (PM, controller, marketing), 2 további külföldi érintett és a servereket üzemeltető cég.

Tovább nehezítette a helyzetet, hogy nem létezett leírt, jóváhagyott igényspecifikáció, azaz scope. Rengeteg „megbeszéltük, ezt ígértétek stb” típusú ügy volt.

Nem volt megfelelő ticketing rendszer és az ügyfélnek minden azonnal kellett, priorizálni nem tudott/akart.

A kommunikáció útvonalai és csatornái optimalizálásában a megrendelő szintén nem volt partner.

Tökéletes recept a kudarchoz. Olyan volt ez, mintha most születnék meg. Valószínűleg elég nehéz lenne mit kezdenem a 186cm-mel, 75kg-mal így hirtelen. Nehéz lenne a velem egyidősekkel kommunikálni, akik a beszédet már 30 éve gyakorolják, én pedig csak most kezdem. Ismeretem az életről nulla lenne, néznék mindenre mint borjú az új kapura. Valószínűleg a nőknél is nagy sikerem lenne…

A fenti leírt problémákat orvosolni lehetett volna, ha sikerül kereteket adni a munkának, lett volna egy kis idő hátradőlni és megtanulni a terméket. Ennek hiánya súrlódásokhoz vezetett a megrendelő oldali PM-mel. Ha tovább maradtam volna a projektben, a súrlódások komoly konfliktusokká válhattak volna, így jobbnak láttam békében távozni.

Kategória: PM-blog