A weblap felépítése és tartalmi elemei

FOTOGRÁFIAI TARTALOM AZ INTERNETEN, Boda Zsolt, SZIE-GTK-KVA, 2002
A FotóHáz lapjai HTML programnyelven íródnak. Minden lap bal oldala tetején a logó látható, a háttér zöldes, barnásszürke árnyalatú. Az itt megjelenített betűk, melyek a navigációs menüt alkotják arany színűek. Ezáltal bármely rovatot is böngészi egy látogató egyet kattintva könnyedén át tud „ugrani” egy másik rovatba.
Az első menü első linkje „aukció” az AUKCIO.FOTOHAZ.HU-ra mutat, melyről a későbbiekben lesz szó. Ezt követi a „Fotópályázatok” link. Ebben a rovatban a Magyar Fotográfiai Alkotókörök Országos Szövetségéhez (MAFOSZ) beérkező, illetve internetes fotópályázatok jelennek meg. Ez az ötödik leglátogatottabb tartalom a FotóHázon.
Következő link az „Árfigyelő” rovatra mutat. Itt különböző fotográfiai boltok hívási és nagyítási árai találhatók.
A „Fotókiállítások” rovat a következő a sorban, mely a negyedik leglátogatottabb tartalom a weblapon. E rovat főoldalán felsorolásszerűen jelennek meg az egyes kiállítások a hozzájuk tartozó bemutatóképpel. A lista alján egy link található melyre kattintva egy űrlap jelenik meg. Ezt kitöltve kiállítást lehet ajánlani.
A fotókiállítás-listán a képekre vagy a kiállítások címére kattintva nyílik lehetőség a kiállításról szóló részletes adatok megtekintésére.
Ezután következik a MAGalériára mutató link, mely jelenleg a leglátogatottabb tartalom a weblapon. Szintén egyedi abból a szempontból, hogy ez az egyetlen „külsős” tartalom. Az oldalt Murvai Ervin Szabolcs (Debreceni Fotóklub tagja) készítette, fejleszti és tartja karban.
Az adatbázis, mint már említettem a weblap első tartalma volt. A kezdeti lelkesedés hozta létre másfél – két évvel ezelőtt. Azóta adatai csak ritkán frissültek, így mára a nézettségi rangsor nyolcadik helyére csúszott vissza. Itt fotográfiai üzletek, laborok, fényképészek, modellek adatai találhatóak, egy egyszerűen kereshető adatbázisban.
A következő két link fotós könyvekhez vezet. Albumok és szakmai könyvek rendelhetők meg a Libritől. A FotóHáz itt csak közvetítő szerepet játszik az úgynevezett partner program keretében. 5% jutalékot kap, minden a weblapon keresztül eladott könyv után. Az eladások mérése a következőképpen történik. A FotóHázon megjelenített könyvek egy speciális linkkel kapcsolódnak a Libri internetes adatbázisához. Így amikor egy látogató a könyvre kattint, a Libri rendszere a linkbe épített kód segítségével azonnal tudja, mely partnere felöl érkezett a vásárló. Tehát a kattintás utána a vásárló a Libri oldalára jut, ahol megvásárolhatja a könyvet.
Modellek: Annak ellenére, hogy a rovat elég kezdetleges és nem is kapcsolódik szorosan a weblap profiljához a második leglátogatottabb tartalom. Jelenleg csupán 5 női és 3 férfi modell fotója és kapcsolati információi találhatók itt. Azért jelennek meg itt is és az adatbázisban is a modellek, mivel utóbbiban nem megoldott a fotók bemutatása, de ezáltal a keresőprogramok találatai között jobb helyen szerepel a FotóHáz jelen rovata.
Következő link a „Linkgyűjteményhez” vezet. Itt több mint ezer fotográfiai hivatkozás szerepel tizenhét kategóriában. Ezek a következők: használtcikkek, érdekes fotós lapok, fotográfusok – fotóművészek, aktfotók, fotómagazinok, online fotómagazinok, online fotóáruházak, képügynökségek, szervezetek, fotóoktatás – tippek, termékek, fotószolgáltatások az interneten, amatőr weblapok, digitális fotó, magyar boltok, – stúdiók, fotóportálok, modellügynökségek. Ez a tartalom volt a második a FotóHáz történetében és jelenleg a harmadik helyet foglalja el látogatottság tekintetében.
Következő rovat a „Fotótanfolyamok”. Hatodik a látogatottsági listán. Egyszerű felsorolás a főoldalon, illetve az egyes tanfolyamok nevére klikkelve megjelenik a tanfolyam részletes leírása.
A „Klubprogramok” egy új kezdeményezés. Itt fotóklubok jeleníthetik meg ingyenesen programjaikat. Azért indítottam ezt a rovatot, mert a klubok programjain általában izgalmas diavetítések, képelemzések láthatók, melyek sokak érdeklődésére tarthatnak számot. Ez a kluboknak is jó lehetőség új tagok toborzására.
”Akciók”: Egy másik elhanyagolt rovat az Árfigyelő után. Sajnos mivel, felhívásomra az üzletek nem küldték akcióikat, egyedül pedig nincs energiám ezt a rovatot is frissíteni, itt csak pár üzlet folyamatos akciója jelenik meg.
”Anti-lop”: Mivel sajnos egyre több fotófelszerelésnek kél lába, szükség volt e rovat megnyitására, ahol gyári számmal, leírással kerülnek felsorolásra az eltulajdonított termékek.
Az új szolgáltatás az AUKCIO.FOTOHAZ.HU. Ez egy kizárólag fotográfiai aukciós weblap. A szoftver az amerikai eBay mintájára készült, egy professzionális PHP programozási nyelven írt rendszer, melyet magam fordítottam angolról magyarra. Ezért cserébe a szoftver készítője ingyen bocsátott rendelkezésemre egy felhasználói licenszt. 2002. szeptemberi indulása óta a weblap napi két-háromezres oldalletöltéssel (300-500 látogató) bír, azonban a kezdeti lelkesedés után, sajnos csökkent az aukcióra bocsátott termékek száma. Ez hosszútávon a nagy erőfeszítésekkel beindított weblap bezárását eredményezheti. E sorok írásakor 162 a regisztrált felhasználók száma, akik 40 cikket bocsátanak aukcióra.

aukciós weboldal

1. ábra
AUKCIO.FOTOHAZ.HU képernyőmentés 1024*768-as felbontásban

A weblap felépítése a következő: A fejléc minden oldalon azonos: logó, banner és vízszintes menüsor található rajta. Ez alatt a „változó” elem az alsó rész tartalmaz keresőt, kategória-választó navigációt könnyítő legördülő menüt. Még lejjebb bal oldalon a kategória-lista található. A kategóriák a következők: fényképezőgépek, objektívek, tartozékok, könyvek, fotók, antik, laboreszközök, vakuk, minden egyéb, állványok. Középen hármas tagolásban fentről lefelé haladva a következők találhatók: példák a legújabb aukciókból, a legmagasabb licitet kapott aukciókból, majd a hamarosan záruló aukciók közül kerül hat felsorolásra. A jobb hasábon lehet bejelentkezni. Itt találhatók a használatot segítő leírások címei, majd a hírek.
Nézzük meg a főoldal utáni második legfontosabb lapcsoport felépítését, a termékbemutatót. A fejléc alatt három hivatkozás található. Az első a „Licittörténet megtekintése”. Erre kattintva a weblap alján új információk jelennek meg: eddig ki és mikor licitált a termékre, illetve mekkora volt a licit. A középső link a weblap népszerűsítését szolgálja: „Aukció küldése egy barátnak”. Erre kattintva új weblap nyílik meg, ahol a korábban bemutatottak szerint a rendszer a felhasználó segítségével automatikusan népszerűsíti magát. Az utolsó link itt az „Üzenőfal”. Erre kattintva a weblap aljára ugrik böngészőnk, ahol az eladó és a potenciális vevők kötelezettségek nélkül „beszélgethetnek” a termékről. Általában az eladó válaszol a termékről a hozzá intézett kérdésekre. Lejjebb haladva az eladásra kínált cikk nevét és azt láthatjuk, hányszor tekintették már meg az adott terméket. Ismét lejjebb az eladó felhasználóneve, a jelenlegi nyertes felhasználóneve, az aukció típusa, kínált cikkek száma, az aukció végének időpontja, az eddig érkezett licitek száma, a kikiáltási ár, jelenlegi licit, licitnövekmény, a minimális licit és a minimálár, illetve ha van a „vigye el most” ár látható. Jobbra kerettel és eltérő színű háttérrel kiemelve, egy boksz látható melyet használva licitálhatunk a termékre. A következő szerkezeti elemben látható a cikk leírása és a feltöltött fotó. Ez alatt az eladó által megadott, a vásárló számára főleg az adásvétel szempontjából fontos adatok találhatók: Termék helye (ország, irányítószám), szállítási feltételek, fizetési módok, aukció kezdő időpontja, aukció vége, aukció azonosítója és a cikk kategóriája látható. Jobb oldalt ismét az előbb említett boksz található, melyet használva licitálhatunk. Legutolsó rész a fent bemutatott „Üzenőfal”.
Hamarosan fórum is indul a FotóHázon. Ez az a felület, amelyen írásban kommunikálhatnak egymással a regisztrált weblap weblap látogatók. A fórum használóit általában két táborra lehet osztani: Aktív tagok és passzív tagok. Míg előbbiek rendszeresen olvassák a fórumot, és itt meg is írják gondolataikat, utóbbiak általában csak olvasás és informálódás céljából keresik fel a webhelyet, tehát nem –vagy csak ritkán– küldenek írásos üzeneteket a fórumba. Utóbbiak szintén fontos célcsoport, mivel hozzájárulnak az oldalletöltések számához, így a reklámbevételek növekedéséhez. A fórum a következő címen érhető el: http://www.fotohaz.hu/forum
A látogatottság jelentős növekedésére számítok egy a fent bemutatott Photosig-hez hasonló szolgáltatás indításától. A szolgáltatás a Fotóaréna nevet viseli és a http://www.fotohaz.hu/fotoarena címen érhető el. A program installációja, kialakítása, tesztelése ezekben a napokban is folyik, így bemutatásához a szoftver készítője, a Photopost weboldalára kell hagyatkozni: http://www.photopsot.com/
A szoftver eredeti felülete a Photopost oldalán bemutatottak szerint a következő:

photospost szoftver

2. ábra
A Photopost szoftver alapbeállítása – képernyőmentés

Az alapbeállítások szerint a weblap tetején négy fotó, alatta a fotók közötti keresési lehetőség, még lejjebb kategóriák listája, majd a 10-20 legújabb fotó látható.
Ha egy fotóra kattintunk megjelenik a fotó eredeti méretben, alatta a művész neve, összesített pontszáma (a Photosig-en látottakhoz hasonlóan számított módon), leírás a fotóról, majd lejjebb a weblap weblap látogatók véleménye a fotóról, illetve a képre adott pontok:

photopost

3. ábra
A Photopost szoftver alapbeállítása – képernyőmentés

Kategória: Weblap diplomamunka