Az amatőr weblapok

FOTOGRÁFIAI TARTALOM AZ INTERNETEN, Boda Zsolt, SZIE-GTK-KVA, 2002

Ez az az oldaltípus, melyből jelenleg a legtöbb található szerte az interneten. Amikor az internet már az átlagemberek számára is hozzáférhetővé vált, jelentkezett az igény, hogy a felhasználók be is mutatkozzanak rajta. Ez adott létjogosultságot az ingyenes tárhely-szolgáltatók megjelenésének. Magyarországon ilyen a freeweb http://www.freeweb.hu/, vagy az extra http://www.extra.hu/.
Akinek volt egy kis számítógépes érzéke, hamar készített magának egy bemutatkozó oldalt. Ez érthető, hisz mindannyiunk vágya, hogy környezetünkkel jó kapcsolatban legyünk, embertársaink elfogadjanak bennünket. Sokak számára, akik megismerik az internetet, természetes, hogy ez az új médium is a környezetük része, így be szeretnének mutatkozni rajta. Lehet, hogy a barátokon, közeli ismerősökön kívül soha senki nem talál majd rá az oldalra, azonban a kezdeti izgalomban ez fel sem merül.

És közülük sokan voltak, vannak, akiknek a fotózás a hobbijuk. Így hamarosan rengeteg, „kis” fotós weblap született. Ezek célja a fotográfiai bemutatkozás. Az ilyen oldalakon megjelenített információk általában a következők:

  • önéletrajz

  • fotógaléria

  • család

  • munka

  • e-mail cím

Ezek azok a bizonyos honlapok, amelyek egyszer elkészülnek, aztán gazdáik soha nem frissítik őket.

Nem szabad azonban lebecsülni ezt a legkezdetlegesebb tartalmi formát! Mivel rengeteg van belőle, felhasználhatóak ingyenes reklámozási célra. Olyan ez, mint, amikor a vásárló leemel egy terméket az áruház polcáról. Ha sok ilyen oldalon kérjük oldalunk címének, illetve az arra mutató link megjelenítését (mivel az internet alapját a linkek alkotják ezt a kis weblapok tulajdonosai ingyen megteszik), megtérül a befektetett energia: habár egy ilyen oldalra csak kevés látogató érkezik, sok ilyen oldalra összességében már nagyon sok.

Ennek egyik eredménye, hogy sok helyről érhető el oldalunk, tehát „hirdetésünk” sok helyen jelenik meg, másrészt, ezáltal az internetes keresőprogramok1)Keresőprogramok: Hatalmas szervereken futó egyszerű kis programok, robotok, melyek rendszeres időközönként pásztázzák, „szkennelik” a webet, így próbálva feltérképezni, hol találhatóak színvonalas tartalmak. Nélkülük a web használhatatlanná válna, elsüllyednénk az információtengerben. Legnagyobbak a google.com, a yahoo.com, ask.com, itthon az altavizsla.hu, index.index.hu kedvező helyen hozzák találataik között oldalunkat, sőt oldalunk népszerűségi indexe2)Népszerűségi index (pagerank vagy link popularity – link népszerűség): Egy bonyolult algoritmus segítségével, az alapján számítja ki egy weblap fontosságát, hogy hányan és milyen népszerűségű oldalakról linkelnek az adott webkikötőre. (angolul pagerank) is kedvezően alakul majd.

 

References   [ + ]

1. Keresőprogramok: Hatalmas szervereken futó egyszerű kis programok, robotok, melyek rendszeres időközönként pásztázzák, „szkennelik” a webet, így próbálva feltérképezni, hol találhatóak színvonalas tartalmak. Nélkülük a web használhatatlanná válna, elsüllyednénk az információtengerben. Legnagyobbak a google.com, a yahoo.com, ask.com, itthon az altavizsla.hu, index.index.hu
2. Népszerűségi index (pagerank vagy link popularity – link népszerűség): Egy bonyolult algoritmus segítségével, az alapján számítja ki egy weblap fontosságát, hogy hányan és milyen népszerűségű oldalakról linkelnek az adott webkikötőre.
Kategória: Weblap diplomamunka