Az angol nyelvű piac

FOTOGRÁFIAI TARTALOM AZ INTERNETEN, Boda Zsolt, SZIE-GTK-KVA, 2002

Mindenekelőtt meg kell említeni, hogy a mai értelemben vett modern fotográfia szülőatyja George Eastman Kodak, aki 1888-ban kifejlesztette az első egyszerű fényképezőgépet amerikai. Tőle származik a szlogen: „you press the button, we do the rest”1) History of Kodak: http://www.kodak.com/US/en/corp/aboutKodak/kodakHistory/kodakHistory.shtml (nyomd meg a gombot, a többi a mi dolgunk). A Kodak ma az Amerikai Egyesült Államok 25. legnagyobb vállalata. Természetesen a Kodak cég is képviselteti magát az Interneten, azonban fő profilja mégis a visszavert fény rögzítésére alkalmas eszközök előállítása, így erről nem esik szó a későbbiekben.
Az angol nyelvű piac első számú szereplőjét a photo.net-et http://photo.net/ épp októberben előzte meg, egy a közösségnél a szórakoztatásra nagyobb hangsúlyt fektető portál a Photosig. Ez a weblap, mint a későbbiekben bővebben szó lesz róla egy rendkívül színvonalas, remek megoldásokat használó szolgáltatást nyújt, amely fantasztikus fotók ezreit mutatja be a weblap látogatóknak. Így azoknak is élmény e lap látogatása, akik számára a fotózás nem első számú hobbi.
Az előbb említett photo.net sokkal inkább a fotográfiai fejlődésre, a közösségi létre helyezi a hangsúlyt. Az weblap gerincét a moderált, képelemző fórumok alkotják, melyhez kapcsolódnak egyéb fórumok, szakmai hírek, internetes fotóoktatás és a netáruház.
Harmadik meghatározó szereplő a photolinks.com, melynek nevében is szerepel, egy linkgyűjtemény. Itt a weblap fő tartalmát a fotográfiai internetes hivatkozások, azaz a hiperlinkek alkotják, ezt egészítik ki fotográfiai hírekkel, illetve a bevételszerzés reményében úgynevezett partnerprogramokkal (angolul: affiliate / associates programs), melyek segítségével fotográfiai termékek (mint például poszterek, könyvek, szoftverek) eladását közvetítik jutalék ellenében.
A legnagyobb fotográfiával foglalkozó internetes áruház a B&H Photo Video. Azt szokták mondani, az a weblap megy legjobban, amely mögött valós üzlet is áll. Ezek alapján a B&H Photo Video lehet a legsikeresebb online üzlet, hiszen ez Amerika legnagyobb fotó és video áruházlánca.
Már a legendás amazon.com sem a régi: régóta kínálnak oldalukon a könyveken kívül más cikkeket is. A CD-ken és játékokon kívül már szinte minden, így fotográfiai termékek is megvásárolhatók „online”. Mivel a fotográfiai piac –többek között a digitális technika megjelenésének köszönhetően is– felfelé ívelő szakaszhoz ért, az amazon.com a fotó kategóriát (angolul „Photography” ) a művészetek (angolul „Arts”) kategória mellé sorolta: Művészet és Fotó („Arts and Photography”). Így a fotó kategória a főmenü első pontjában szerepel. Ezáltal a weblap weblap látogatók gyorsabban rátalálnak, és így többet is vásárolnak itt.2)Webdesign alapok I., II., III., Sindelyes András, http://www.pszichologia.hu/cikk/cikk.phtml?id=40, 2002.
„Az eBay http://www.ebay.com/ oldalain 2000-ben 4,5 millió cikket kínáltak eladásra”3)Szántó András az NAJP (http://www.najp.org/) munkatársa előadása 2000-ben a MATÁV dolgozók előtt., ezen belül a fotó kategória több tízezer termékkel képviseltette magát. A fényképezőgépvázak, objektívek, vakuk és egyéb fotográfiai kiegészítők aukciói hatalmas érdeklődést vonzanak.
Minthogy az Amerikai Egyesült Államok, azok közé az országok közé tartozik, ahol a legmagasabb az életszínvonal, az internet elterjedtsége is kiemelkedő. Ennek köszönhetően összességében az egyes szakmák képviselői is itt képviseltetik magukat legnagyobb arányban az interneten. Nincs ez másként a fotográfusokkal, fotóművészekkel sem. Fotográfiai linkgyűjteményeket böngészve úgy tűnhet, se vége se hossza a fantasztikusabbnál fantasztikusabb fotókat felvonultató, dizájn és alkalmazott programozói technológia terén is párját ritkító weblapoknak. Nem véletlenül mondják: „Nincs olyan szeglete Amerikának, melyet ne fotózott volna már le valaki.”

References   [ + ]

1. History of Kodak: http://www.kodak.com/US/en/corp/aboutKodak/kodakHistory/kodakHistory.shtml
2. Webdesign alapok I., II., III., Sindelyes András, http://www.pszichologia.hu/cikk/cikk.phtml?id=40, 2002.
3. Szántó András az NAJP (http://www.najp.org/) munkatársa előadása 2000-ben a MATÁV dolgozók előtt.
Kategória: Weblap diplomamunka