Bevezetés

FOTOGRÁFIAI TARTALOM AZ INTERNETEN, Boda Zsolt, SZIE-GTK-KVA, 2002

1989-ben, a világ egyik leggazdagabb embere Bill Gates megalapította a Corbis képügynökséget http://www.corbis.com/, amely 65 millió fotó és képfájl felett rendelkezik. Ebből 2,1 millió az interneten is megtekinthető, megvásárolható. A Photosig http://www.photosig.com/ nevet viselő portálon, melynek gerincét egy fejlett képfórum rendszer alkotja, 2002. novemberében több mint 1 200 000 látogató járt, akik 36 000 000 oldalletöltést generáltak. A legismertebb hazai fotós weblap a Fotóvilág http://www.fotovilag.hu/. Készítője Dékán István. Elmondása szerint 2001-ben havonta körülbelül 13 000 oldalletöltés történt portálján.
Az említett példák jól szemléltetik a fotográfia internetes helyzetét Amerikában és Európa nyugati országaiban, illetve mutatják hazánk elmaradottságát, illetve az óriási lehetőségeket.
Jelen diploma célja, az internet és a fotográfia kapcsolatának, azaz főleg a külföldi (angol és német), illetve a hazai internetes fotográfiai tartalmak elemzése. További célom e munkával, hogy fejlődési irányt találjak saját fotográfiai oldalam, a FotóHáz http://www.fotohaz.hu/ fejlesztéséhez, akkor, amikor a piac a digitális technika és a hazai internet-használat fokozott elterjedésének köszönhetően forradalmi átalakulást él át.
Bizonyosnak tűnik, egy magyar nyelvű fotográfiai weboldal üzemeltetéséből nem lehet megélni, viszont örömömet lelem a weblap karbantartásában, fejlesztésében. Célom egy második „munkahelyként” fenntartani a FotóHázat, esetleg további ötleteimmel később a „könnyebb”, angol nyelvű piacra is betörni.
Mivel két év sok-sok munkájának gyümölcse, hogy a FotóHázon jelenleg tizenhat tartalom van, melyből 7 önmagában is megállná a helyét, és a látogatottság folyamatosan nő, nem tágítok, amíg egy csöppnyi esély is van arra, hogy megtérül rengeteg befektetett energiám.
Az információgyűjtés közben két érdekességre bukkantam: a legsikeresebb angol fotográfiai weboldalak, a Photosig és a Photo.net, úgymint a FotóHáz, egyéni kezdeményezések. Ez is motiválta diplomám elkészítését.

Kategória: Weblap diplomamunka