Egyéni képtárak

FOTOGRÁFIAI TARTALOM AZ INTERNETEN, Boda Zsolt, SZIE-GTK-KVA, 2002

Ezek a weblapok nagyon jelentősek abból a szempontból, hogy azok számára is lehetőséget adnak bemutatkozásra, akik nem akarnak, egy weblap elkészítésével, azaz a HTML kóddal foglalkozni.1)Hyper Text Modification Language – hiperszöveg modifikációs nyelv Az interneten használt leggyakoribb programozási nyelv.
Egy új szolgáltatás segítségével azok is képesek weblapot készíteni, akik nem rendelkeznek mélyreható számítógépes ismeretekkel. Ez a rendszer Magyarországon még nem terjedt el, külföldön azonban folyamatosan fejlődik technológiája. A látogató, amint regisztrál egy ingyenes tárhely-szolgáltatónál, lehetőséget kap egy úgynevezett webes program segítségével kialakítani saját portfolióját. Olyan ez, mint egy szövegszerkesztő és egy webes levelezőrendszer keveréke: folyamatos internet-kapcsolatot igényel és kezelőfelülete, egy szövegszerkesztőre hasonlít leginkább.
Ezek a weblapok a digitális fotográfia további térnyerésével valószínűleg még nagyobb szerepet játszanak majd, és mivel a képfájlok mérete a minőség javulásával egyenes arányban nő a leggyorsabb szerverek és internet-kapcsolatok is lassúnak, a legnagyobb merevlemez is kicsinek bizonyul majd.
Ez már most is megmutatkozik. Ezek a weblapok általában ingyenes tárhely-szolgáltatók szerverein találhatóak, amelyek már most túlterheltek, fejlesztésükre kevés a forrás. Bárki tapasztalhatja ezt, ha gyakran látogat ingyenes oldalakat: extra.hu, a freeweb.hu, a tar.hu. Nyílt titok, hogy e szerverek elérhetősége rendkívül alacsony 95-98%-os rendelkezésre állási mutatóval rendelkezik (az elfogadott a 99,5%).
Ezt a szolgáltatást célszerű összekötni az internetes képnyomtató szolgáltatással, mely a későbbiekben részletes bemutatásra kerül.

References   [ + ]

1. Hyper Text Modification Language – hiperszöveg modifikációs nyelv Az interneten használt leggyakoribb programozási nyelv.
Kategória: Weblap diplomamunka