Fotóáruházak

FOTOGRÁFIAI TARTALOM AZ INTERNETEN, Boda Zsolt, SZIE-GTK-KVA, 2002

Az amazon.com óta –amely az első volt kategóriájában– már nem csak könyveket értékesítenek az interneten. Még mindig ez a legkellendőbb árucikk, azonban manapság a barkács felszereléstől kezdve az napi beszerzési cikkekig mindent megvásárolhatunk számítógépünk előtt ülve. Tanulmányok bizonyították, hogy legjobban az olyan termékeket lehet az interneten értékesíteni, amelyek kevés jellemzővel leírhatók és ezek a jellemzők jól bemutathatóak a számítógép segítségével.1 Illetve azok az internetes weblapok mennek jól, amelyek mögött hagyományos szolgáltatás is áll.
A legnagyobb külföldi internetes fotóáruház a B&H Photo Video http://www.bhphotovideo.com/. Az Amerikai Egyesült Államokban hagyományos üzletlánccal is rendelkező vállalat, 130 000 terméket kínál eladásra online.
Magyarországon két nagy internetes áruház van jelen a piacon: A Fotexnet http://www.fotexnet.hu/ és az eBolt http//www.ebolt.hu/. A Bell Research és a Dotkom Internet Consulting elemezte a két oldalt és a következőkre jutott: alacsony szintű használhatóság, spártai dizájn, nem eléggé felhasználóbarát kezelőfelület, és a legfőbb hiba: a kínált termék nem megfelelő bemutatása.2
A legnagyobb magyar fotó nagykereskedő hatalmas összegeket ölve a reklámba elindította saját online áruházát a FotoMarketet http://www.fotomarket.hu. Rajta kívül több kisebb cég próbálja értékesíteni saját áruját. Például az Extremefoto http://www.webaruhaz.hu/extremfoto. Taktikája, hogy hírlevelében minden héten mást kínál akciós áron, arra számítva, hogy egyszer biztos „beletalál” a felhasználók igényeibe. A Fotóáruház http://www.fotoaruhaz.hu/ nagyon kezdetleges megoldásokkal próbálja portékáját értékesíteni, de a haszonkulcs elfogadható.

Kategória: Weblap diplomamunka