Fotográfiai cikkek / A fotó, mint áru

FOTOGRÁFIAI TARTALOM AZ INTERNETEN, Boda Zsolt, SZIE-GTK-KVA, 2002

Bár ez a téma olyan hatalmas, önmagában is kitöltene egy diplomát, a következőkben csak bevezetés olvasható, mekkora jelentősséggel bír a fotó napjainkban.
Riportfotó
Szinte észre sem vesszük, és a fotók elárasztanak bennünket. A napilapok, magazinok, könyvek csordultig vannak jobb-rosszabb képekkel. Hogy is néz ki egy újság címlapja: Fotó. Ez és a főcím adja el az újságot. Hiszen ne feledjük: Egy fotó felér ezer szóval – mondja a mondás.
Művészfotók
Hosszan lehetne vitatkozni arról, mi is az a művészfotó, melyik fotó készült művészi igénnyel. Ki is fotóművész? Vagy egy sokkal egyszerűbb kérdés: ki is profi valójában? Már önmagában ez is nagy vihart kavarhat.
Rengeteg gyönyörű, igényes fotóval találkozunk az interneten, melyek méltó díszei lehetnek egy lakásnak, de borsos áruk miatt, ez a szerepük egyelőre nem általános.
Albumok
Művészek rengeteg fotóalbumot publikálnak világszerte, melyeket újra és újra élmény elővenni és átlapozni. Ezekkel az albumokkal is csak egy probléma van: az áruk. Akár több tízezer forintba is kerülhetnek, nem beszélve a tengerentúlon megvásárolható, akár vászonborítóval készült számozott példányokról.
Képeslapok
Az internet terjedésével már lassan nem lesz elég, ha azt mondjuk képeslap, hozzá kell majd tenni elektronikus vagy hagyományos. A képeslapok is életünk részéve váltak. Ki ne küldött volna szeretteinek egyet, amikor nyaralt, vagy egy-egy ünnep alkalmával. Ez ma már online is lehetséges.
Archív fotók
Egyre nagyobb értéket képviselnek az egyes országok, leginkább államilag gondozott fotóarchívumai. Magyarországon a legjelentősebb ilyen, a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum archívuma: http://www.c3.hu/~fotomuz/arch/index.htm
Álljon itt egy példa gyűjteményükből:

1

1. ábra
Marosvásárhely, 1917. május

Poszterek
Napjainkban főleg a fiatalok körében népszerűek. Általában a falaikat, bútoraikat díszítik vele szüleik nagy örömére. De poszter a közterületeket uraló óriásplakát is.
Képfájlok
Minden fotó, miután beszkennelték képfájl. Persze ez nem igaz a digitális fotókra, melyek képfájlként kezdik pályafutásukat. A képek különböző felbontásban pihennek hatalmas winchesterek mélyén, aztán folytatják életüket egy újságban, egy weblapon, egy e-mailben, a falon, majd kifakulnak, és akár szeméttelepekre is kerülhetnek.

Kategória: Weblap diplomamunka