Fotográfiai cikkek / Eszközök

FOTOGRÁFIAI TARTALOM AZ INTERNETEN, Boda Zsolt, SZIE-GTK-KVA, 2002

Filmek
Gigászok harca, avagy ki a Coca Cola és ki a Pepsi a fotográfia hatalmas piacán? A Kodak http://www.kodak.com/ és a Fuji http://www.fujifilm.com/ hatalmas csatákat vív egymással. A legfrissebb adatok 1998-ból származnak, amikor is az Amerikai Egyesült Államokban a Kodak 70%-os, míg a Fuji 17%-os piacrészesedéssel rendelkezett. 1998-ban úgy gondolták globális szinten fej-fej mellett halad a két óriás. A Kodak és a Fuji 1/3-1/3-os piaci résszel bírt. Akkoriban úgy becsülték 2001-re a Fuji átveszi a vezetést.1)Kodak VS. Fuji: The battle for global market share, Thomas C. Finnerty, 2000 http://www.pace.edu/lubin/centers/tfinnerty.pdf A globális piac további fontos szereplői: Agfa http://www.agfa.com/, Konica http://www.konica.com/, Ilford http://www.ilford.com/. Bár globálisnak nem mondható, nemzetközi hírű a magyar Forte is http://www.forte-photo.com/.
Fényképezőgépek
Itt is multinacionális vállalatóriásokkal találkozunk, azonban erről az iparágról sajnos nem rendelkezem adatokkal. Csupán találgatás a következő sorrend: Nikon http://www.nikon.com/, Canon http://www.canon.com/, Minolta http://www.minolta.com/, Pentax http://www.pentax.com/. További nagy márkák: Hasselblad http://www.hassleblad.com/, Mamiya http://www.mamiya.com/, Yashica http://www.yashica.com/.
Hívás és nagyítás
Hívás és nagyítás terén ugyanazok a cégek bírnak nagy piacrészesedéssel, mint amelyek a filmeket is gyártják. Egy a hazai piacon is kiemelkedő, viszonylag új szolgáltatót említenék még meg, a Sooter’s-t http://www.sooters.hu/.
Egyéb kiegészítők
Hatalmas ipar a fotográfia, így meg sem próbálkozom minden képviselője felsorolásával, vagy akár csak kategorizálni azt. Álljon hát itt egy-két ismertebb, nagy cég:
Lowepro – fotótáska http://www.lowepro.com/
Tamrac – fotótáska http://www.tamrac.com/
Polaroid – film, fényképezőgép http://www.polaroid.com/
Manfrotto – állvány http://manfrotto.com/
Cullmann – állvány http://www.cullmann.de/
Gitzo – állvány http://www.gitzo.com/
További linkek találhatóak a http://www.fotohaz.hu/linkek/termekek.html címen.

References   [ + ]

1. Kodak VS. Fuji: The battle for global market share, Thomas C. Finnerty, 2000 http://www.pace.edu/lubin/centers/tfinnerty.pdf
Kategória: Weblap diplomamunka