Hagyományos hirdetések

FOTOGRÁFIAI TARTALOM AZ INTERNETEN, Boda Zsolt, SZIE-GTK-KVA, 2002

3. 2. 1. 1. Fotós Magazinok

FotoMozaik
A legjelentősebb hazai fotográfiai kiadvány. A magazin havi rendszerességgel jelenik meg, példányszáma 8000 körüli. Oldalszáma 90, ebből 24 színes. Ára 279 Ft.
20 oldalon keresztül a Fotó Piac rovatban –mely korábban a magazin nevét is adta– a fotográfiával foglalkozó üzletek jelenítik meg termékeiket árakkal ellátva. További állandó tartalmak: Börze – ebben magánszemélyek 150 karakterig ingyen jeleníthetik meg apróhirdetésüket. Képelemzések, termékbemutatók, fotográfiai tanulmányok, fotópályázat-ismertető, bemutatkozó fiataloknak és fotográfusoknak.
A magazin nem fektet nagy hangsúlyt webes megjelenésére: http://www.fotomozaik.hu/. Az aktuális tartalom, egy elég kevéssé felhasználóbarát fotógaléria, és a hirdetési árak jelennek meg rajta.
A magazinban 2002. január, február, április és május hónapjaiban a következő cégek, a következő értékben vásároltak megjelenést:

2

1. ábra
FotoMozaik rendszeres hirdetői és hirdetési kiadásaik az újságban

A magazin valószínűsíthető reklámbevétele május hónapban körülbelül 3 000 000 Ft volt. Mint láthatjuk a fő hirdetők a multinacionális vállalatok, majd következnek ezek franchise rendszerben működő kisebb üzletei.
FotoArt Magazin
A havonta megjelenő lapot indulásakor sok kritika érte tartalmának minőségét illetően. Azóta ezen változtatott, és a piac színvonalas szereplőjévé vált. Terjesztése speciális: fotográfiai szaküzletekben vásárolható meg, illetve a MAFOSZ pártoló tagjai díjmentesen megkapják az előző havi számot. E magazin sem fektet nagy hangsúlyt webes jelenlétére: http://www.fotoartmagazin.hu/ A dizájn próbál emlékeztetni a magazin igazi stílusára. Kevés sikerrel.
Digitális Fotó Magazin
A legújabb piaci szereplő. Igényes műnyomó papírra nyomott lap. Ára 645 Ft, megjelenik 80 oldalon, havonta. Tartalma majdnem teljes egészében digitális fényképezőgépek bemutatásából áll.
Az újságban állandóan megjelenő hirdetés a Fotóvilág internetes fotómagazint népszerűsíti, illetve ez fordítva is igaz.
Fotóművészet
A legszínvonalasabb kereskedelmi magazinunk. Az újság fotóművészeknek szól, de amatőrök számára is rendkívül izgalmas cikkek olvashatók benne. Egy szemet gyönyörködtető kiadvány tele művészi igénnyel készült fotókkal.
Megjelenik negyedévente 160 oldalon, ára 700 Ft.
Interneten a http://fotomuveszet.elender.hu/ címen érhető el. Az weblap frissítése ismét gyakori.
Fotóriporter
Megjelenik a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma támogatásával. Non-profit kiadvány. Megjelenik negyedévente.
FotoVideo
Alacsony példányszámban készülő, 52 oldalas magazin, mely leginkább havonta jelenik meg. Színes, ára 700 Ft, tartalma leginkább termékbemutatókból áll.

3. 2. 1. 2. Fotóbörzék

Egy évben Magyarországon, két-három helyszínen 4-8 börzét rendeznek. Ezek nagy előnye, hogy alacsony költség mellett (asztalbérlés + promóciós anyagok) személyes kapcsolat teremthető a potenciális weblap látogatókkal. Nagy hátránya, hogy ezekre a börzékre személyes tapasztalataim alapján inkább a konzervatív, az internetet csak humor szintjén ismerő fotós amatőrök látogatnak el.

Kategória: Weblap diplomamunka