Képfórumok

FOTOGRÁFIAI TARTALOM AZ INTERNETEN, Boda Zsolt, SZIE-GTK-KVA, 2002

A képfórumok olyan internetes felületek, ahol a weblap weblap látogatók regisztráció után saját fotóikat tölthetik fel, hogy azokat mások véleményezzék, illetve ők is véleményezhetik mások fotóit. Ezek a vélemények, vagy más néven hozzászólások a képek alatt jelennek meg. A tagok pontozhatják is egymás fotóit. Így egy közösség alakul ki, melynek tagjai igyekszenek egyre jobb fotókat készíteni és azokat feltöltik a képfórumba. Így egyfajta vetélkedő légkör is kialakul. Ezeknek a weblapoknak általában van egy kemény magja, a professzionális fotográfusok, akik gyönyörű képekkel gazdagítják az oldalt, így vonzva be még több látogatót és ők azok, akik segítik a kezdőket a fejlődésben, akik vagy nagyon kitartóak és akkor megközelítik a „tanárok” szintjét, vagy lemorzsolódnak és újak lépnek helyükre.
Fontos, hogy a képekre csak névvel lehessen szavazni, különben nagyon furcsa eredmények is születhetnek, és a tagok lelkesedése hanyatlik.
Legnagyobb ilyen weblap a Photosig http://www.photosig.com/, amely bár a portálok közé is sorolható itt is meg kell említeni, mivel ez a weblap fő szolgáltatása. Oldalletöltései száma egy év alatt ötvenkétszeresére nőtt. A lap különlegessége, hogy az egyes tagok képeire adott pontokat a rendszer számon tartja, és ha az elér egy bizonyos szintet a tag még több fotót tölthet fel, illetve a pontok összege megjelenik felhasználóneve mellett, így tudni lehet, haladó vagy kezdő felhasználóról van-e szó.
A magyar interneten egyelőre csak a Fotóvilág http://www.fotovilag.hu/ rendelkezik hasonló, de ehhez képest kezdetleges szolgáltatással, azonban a rendszer hiányosságai miatt a felhasználók bírálni kezdték az oldalt www.fotovilag.hu/forum.

Kategória: Weblap diplomamunka