Keresőoptimalizálás

FOTOGRÁFIAI TARTALOM AZ INTERNETEN, Boda Zsolt, SZIE-GTK-KVA, 2002

Mi is az a keresőprogram? A keresőprogramok lelkét robotoknak nevezzük, melyek egyszerű programok. Ezek a programok rendszeres időközönként végigpásztázzák az internetet (vagy legalábbis az általuk fontosnak tartott és ismert részét – az újabb, fejlettebb robotok már képesek az oldalakon található linkek követése által önállóan bejárni a teljes(!) világhálót) és indexelik a weblapok tartalmát. Indexelésnek nevezzük, amikor a robot „megállapítja”, hogy milyen tartalom található a weblapon. Ez úgy történik, hogy a program a weblap bizonyos elemeit átmásolja arra a szerverre, amelyen fut, így ha valaki keresést végez az adott keresőprogrammal, tulajdonképpen csak az adott weblap háttértárolóján böngészik. Ezáltal tart olyan hihetetlenül rövid ideig egy keresés.
A „search engine optimization”-ból szó szerint fordítva keresőoptimalizálásnak nevezhetnénk, itthon mégis inkább a keresőprogram marketinget használják. Ha használják.
Ennek okai a következők: A hazai internetezők leginkább a két legnagyobb magyar portál az index.hu és az origo.hu keresőit részesítik előnyben. E két keresőprogram véleményem szerint sajnálatos módon elég sok hiányossággal bír. Ezek legfőbbike, hogy a keresőprogramok robotjai ritkán indulnak „felfedezőútra”, így a keresés eredményeként kapott találatok már elavultak lehetnek. Ezzel szemben a Google.com nevű – a világon legnépszerűbb – keresőprogram minden negyedik héten végigpásztázza az internetet.
Ez alapján érthető, hogy a keresőoptimalizálás kishazánkban még sokkal kevésbé népszerű és ismert, mint nyugatabbra.
Szintén sajnálatos, hogy bár a Google.com magyar nyelven is képes keresni, és véleményem szerint messzemenően értékesebb találatokat ad keresések eredményeként, mint hazai társai, a hazai internetezők inkább részesítik előnyben a fent említett magyar programokat.
Népszerűségi index
A PageRank1)Google: How does Google rank pages? (Hogyan rangsorolja a Google az oldalakat?) http://www.google.com/intl/hu/webmasters/4.html, magyarul népszerűségi index, az amitől ma a Google a világ elsőszámú keresőprogramja. A Google az ingyen letölthető Toolbar (http://toolbar.google.com), azaz segédmodul segítségével ingyenes információt szolgáltat az általa indexelt weblapok népszerűségéről. A népszerűségi index azt mutatja hány más weboldalról mutat link egy adott oldalra. Így egy függvény segítségével határozzák meg a weblap népszerűségi indexét, amely maximum 10 lehet. Igazából a 10-et sosem éri el. Ha elérné, megváltoztatják a függvényt. Az origo és az index népszerűsége 6, míg külföldi lapok hasonló értéke a 9-et is elérheti a magasabb oldalszám és így a gyakoribb kereszthivatkozások miatt.
Kulcsszavak
A kulcsszavak kiválasztása, megfelelő sűrűsége, pontossága és furcsa módon a hibás kulcsszavak jelenléte a keresőoptimalizálás másik területe. Fontos, hogy azok a szavak többször szerepeljenek a weblapon, amelyek szorosan kötődnek a tartalomhoz. Ez azért lényeges, mert ezt elemzik és tárolják el a keresőprogramok robotjai, és amikor egy látogató keresést végez a keresőprogram oldalain egy-két szót ír be a keresés mezőbe. Ha ez a szó megegyezik az oldalunkon találhatóakkal nagy a valószínűsége, hogy oldalunk megjelenik a találatok között. Ha a keresett szó oldalunkon több helyen is szerepel, ez nagy valószínűséggel akár az első találatok között is megjelenhet, melyekre értelemszerűen nagyobb eséllyel kattint a felhasználó. Fontos viszont az is, hogy a kulcsszó ne szerepeljen túl sokszor oldalunkon, mivel ezt a keresőprogram rendszere szankcionálhatja.
Fontos, hogy olyan szavakat válasszunk, melyeket nagy valószínűséggel ugyanúgy fognak a felhasználók beírni a keresőkbe. Ezek általában többes számúak.
Hibás szavakat azért érdemes szintén használnunk weboldalunk kódjában (ezt nem látja a látogató), mivel gyakran előfordul, hogy a rohanó internetező sietve, hibásan gépeli be a keresendő szót, így nem kap egy találatot sem. Hacsak nem gondoltunk erre, amiért az ilyen típusú látogató nagyon hálás lesz.

Ha ezeket a technikákat egy weblap alkalmazza, a keresőprogramok találati listáinak első helyeinek egyikére kerülve folyamatosan új weblap látogatókra tehet szert. A keresőprogramok által novemberben a FotóHáz felé közvetített weblap weblap látogatók száma ötszáz körüli volt.

References   [ + ]

1. Google: How does Google rank pages? (Hogyan rangsorolja a Google az oldalakat?) http://www.google.com/intl/hu/webmasters/4.html
Kategória: Weblap diplomamunka