Látogatók, látogatottság

FOTOGRÁFIAI TARTALOM AZ INTERNETEN, Boda Zsolt, SZIE-GTK-KVA, 2002

A FotóHáz oldalaira naponta körülbelül 140-200 látogató érkezik, akik átlagosan 4 oldalt tekintenek meg. Így napi átlag 600 oldalletöltés történik. Az aukcio.fotohaz.hu-n naponta körülbelül 2000 oldalletöltés történik, de ez erősen függ az eladó cikkek számától.
Mivel a FotóHáz népszerűségi indexe a Google rendszerében –melyet a későbbiekben részletesen bemutatok– ebben a hónapban elérte az 5-ös értéket, még több találat érkezik innen. Az utóbbi időben a Google felől érkező weblap weblap látogatók számának növekedése magyarázható még a kulcsszavak optimalizálásával is. Így jelenleg a weblap weblap látogatók 1% érkezik az oldalra azáltal, hogy a Google segítségével keresett fotográfiai tartalom után.
A FotóHáz főoldalán időről időre megjelenik egy fotográfiával kapcsolatos kérdés, mellyel a weblap weblap látogatók fotográfiával kapcsolatos szokásait vizsgálom. A kérdésekre általában egy hétig lehet válaszolni, azután új kérdést jelenítek meg és az előző kérdésre adott válaszokat megjelenítem a http://www.fotohaz.hu/piackutfoto.html és a http://www.fotohaz.hu/piackutfoto_archiv.html oldalakon. A kérdésekre körülbelül 40 válasz érkezett, mely reprezentálja a weblap látogatóit. A következőkben a kérdéseket, a lehetséges válaszokat és az eredményeket mutatom be.

Első kérdés: Hány tekercs fogy el egy évben?
Megkérdezés ideje: 2002. okt. 13-22.
Lehetséges válaszok:
20-nál kevesebb
21-50
51-100
101-nél több
Válaszok:

11

1. ábra
Hány tekercs fogy el egy évben?

Látható, hogy a weblap weblap látogatók többsége erős amatőrnek mondható, illetve kiszámítható, hogy ha egy tekercs film ára átlagosan 800Ft, a FotóHáz látogatói egy évben körülbelül 150 – 200 000 forintot fognak csak filmre költeni.

Második kérdés: Milyen filmet használsz?
Megkérdezés ideje: 2002. okt. 22-27.
Lehetséges válaszok:
APS
35mm
Középformátum
Nagyformátum
Digitális
Válaszok:

12

2. ábra
Milyen filmet használsz?

A válaszokból egyértelműen látszik, hogy még mindig nagy előnye van a hagyományos fotográfiának, azonban a digitális technika elkötelezettjeinek tábora is jelentős méretű. „A képalkotáshoz szükséges digitális eszközökből idén tízmilliárd dollár értékben vásárolnak világszerte, míg 2010-re a piac 80 milliárd dollárosra nő… Jellemző adat, hogy digitális kamerával készül már – globálisan – a fényképek ötöde, s az ilyen géppel rendelkezők kétszer annyit “kattintanak”, mint a filmre dolgozó társaik.”1)Magyar Hírlap Online 2002. 10. 10. Fotólaboratórium a nappaliban – Kriván Bence http://www.magyarhirlap.hu/Archivum_cikk.php?cikk=57170&archiv=1&next=0

Harmadik kérdés: Mióta fotózol?
Megkérdezés ideje: 2002. okt. 27. – nov. 5.
Lehetséges válaszok:
Kevesebb, mint egy éve
1-2
2-5
5-10
Több, mint tíz éve.
Válaszok:

13

3. ábra
Mióta fotózol?

Ahogy a grafikonon látható a FotóHáz látogatóinak majdnem a fele kettő-öt éve fotózik, míg 21% már több mint tíz éve.
Egyforma arányban vannak, akik öt-tíz éve és egy-két éve fotografálnak.

Negyedik kérdés: Diát vagy negatívot használsz?
Megkérdezés ideje: 2002. nov. 5 – 14.
Lehetséges válaszok:
Dia
Inkább dia
Negatív
Inkább negatív
Egyik sem
Válaszok:

14

4. ábra
Diát vagy negatívot használsz?

Annak ellenére, hogy a diagrammon láthatjuk, a FotóHázat haladó fotográfusok látogatják, ők is többször fűznek negatívot, mint diafilmet fényképezőgépükbe.
Ötödik kérdés: Mi a kedvenc témád?
Megkérdezés ideje: 2002. nov. 23. – dec. 4.
Lehetséges válaszok:
Természetfotó
Természetfotó/állat
Természetfotó/növény
Természetfotó/táj
Szociofotó
Portré
Makrofotó
Sport
Aktfotó
Építészet
Egyéb
Válaszok:

15

5. ábra
Mi a kedvenc témád?

Az első három helyezett: természetfotó, aktfotó, építészet. Azonban, ha hozzáadjuk az állat-, növény- és tájfotóra adott válaszokat a természetfotó főkategóriához ez magasan vezetne.

References   [ + ]

1. Magyar Hírlap Online 2002. 10. 10. Fotólaboratórium a nappaliban – Kriván Bence http://www.magyarhirlap.hu/Archivum_cikk.php?cikk=57170&archiv=1&next=0
Kategória: Weblap diplomamunka