Összefoglalás

FOTOGRÁFIAI TARTALOM AZ INTERNETEN, Boda Zsolt, SZIE-GTK-KVA, 2002

A két év során, mióta a fotográfia és az internet kapcsolatával foglalkozom és működtetem, fejlesztem saját oldalamat a FotóHázat, megtanultam milyen eszközeim vannak oldalam ingyenes népszerűsítésére. Két év alatt folyamatos tanulással és fejlesztéssel jutottam el oda, hogy minimális hirdetéssel (összesen két miniatűr, fekete-fehér a FotoMozaik című magazinban) hogyan lehet akkora látogatottságra szert tenni, amelyből hirdetési bevételek körvonalazódnak.
A Reklámozás az interneten című könyvet és rengeteg online szakmai cikket olvasva (melyek nagy része itt nem is került hivatkozásra) világossá vált, hogy e művek nem a kispénzű emberekhez, hanem a nagy büdzséből gazdálkodó, leginkább multinacionális vállalatokhoz szólnak. Azonban a leírtakat sok esetben át lehet ültetni a „pénzmozgást nem igénylő” megoldásokba. Ilyen például a bemutatott keresőoptimalizálás: oldalam jelen van a keresőprogramok találati listája első helyein, míg a nagyobb vállalatok nem, de azok 1/1-es, színes hirdetéseket jelenítenek meg minden hónapban a legnépszerűbb fotós magazinokban, 468*60-as hirdetést vásárolnak a legnépszerűbb portálok felületein. Sajnos azonban a két megjelenési forma nem hoz összehasonlítható mennyiségű látogatót.
Dolgozatom arra kereste a választ, „merre megy” együtt a fotó és az internet. És ez alapján merre kell mennie a FotóHáznak.
Számomra választ ad a Photosig tartalma és látogatottsági statisztikája: egyértelműen a professzionális szórakoztatás és az egyszerű, könnyű oktatás felé.
Mivel oldalam csak második a magyar piacon, így új szolgáltatásaimmal igyekszem kitölteni a piaci réseket, hasonlót létrehozni, mint a jól bevált tartalmak (például a Photosig), növelni látogatói bázisomat az ingyenes lehetőségek messzemenő kiaknázásával, vigyázni, hogy ez ne forduljon visszájára.
Pár lépéssel a FotóHáz saját képfóruma, a Fotóaréna indítása előtt, amikor csak egy karnyújtás választ el az első hirdetési bevételtől, munkahelyemen szerzett bevételemből hirdetem az oldalt.
A piaci folyamatokat figyelemmel kísérve célom mindig új szolgáltatásokkal a weblap weblap látogatók kedvében járva a látogatottság folyamatos növelése, új weblap weblap látogatók meghódítása.

Dolgozatomban két oldalról közelítve elemeztem a fotográfia internetes piacát: Egyfelől a fotográfia hagyományos piacát, másfelől az internetes folyamatokat szemléltem. Nagyrészt a fejlett nyugati és azon belül is az amerikai piac szereplőit vizsgáltam. Szó volt a legnagyobb piaci szereplőkről: a Corbis képügynökségről a Kodak vállalatóriásról, a legrégebbi és egyik legnagyobb portálról a photo.net-ről. Elemeztem saját piaci környezetem szintén hagyományos és internetes oldalát is. Számba vettem a fotográfiai magazinokat, úgymint a FotoMozaikot, a FotoVideot, a Fotóriportert, illetve az internetes konkurenciát, a Fotóvilágot, a Fotomarketet.
Az elemző munka során világossá vált számomra milyen fotográfiai tartalmak sikeresek manapság az interneten, illetve milyen lehetőségeim vannak ezeket a hazai piacon bevezetni.
A magyar internetes piac és ezen belül a fotográfiai piacot elemezve rálátást nyertem, milyen hatások befolyásolják a FotóHáz piaci helyzetét, és lehetőségeit.
Az összegyűjtött információkat, folyamatosan frissítve, hasznosítani fogom oldalam fejlesztésekor, a potenciális hirdetők megkeresésekor, saját hirdetések készítésekor, célba juttatásakor.

Kategória: Weblap diplomamunka