Technológia

FOTOGRÁFIAI TARTALOM AZ INTERNETEN, Boda Zsolt, SZIE-GTK-KVA, 2002

 
A Photosig egy négyprocesszoros szerveren fut, melyből 3 a web és 1 kizárólag az adatbázissal kapcsolatos számításokat végzi. Erre a hatalmas teljesítményre több okból is szükség van. Az egyik, hogy a képek sok helyet foglalnak el, ezeket sok helyre, azaz sok látogató számítógépére kell elküldeni. A beküldött nagy képekből a szervernek miniatűröket kell generálni.
A weblap a PHP programozási nyelvet használja, ami több szokványos html programnyelvű oldalból generál egy teljes oldalt, mindannyiszor egy felhasználó megnyit egy lapot. Egy PHP weblap a Photosig-en általában így néz ki: fejléc, bal oldali hasáb, középső hasáb (, jobb oldali hasáb). A PHP mindig aktuális helyzetünk alapján (mely oldalt nyitottuk meg) készíti el a kívánt lapot. Például, ha a „Photos” oldalt akarjuk megtekinteni a PHP szerver elkészíti a fejlécet a két vízszintes menüsorral, a bal oldali hasábot, ahol a kategóriák láthatók, majd a középső hasábba behívja a legutóbb küldött, népszerű fotókat. És ezt naponta 1 440 000-szer, havonta 36 000 000-szor…1)Advertising on PhotoSIG (Hirdetés a Photosig-en) http://www1.photosig.com/advertising.php
A Photosig lelke a képfeltöltő-, pontozó- és fórumrendszer. Amint egy fotó megjelenik a weblapon a weblap weblap látogatók elkezdik pontozni és kritizálni. Fontos, hogy a szavazás nem anonim, így elkerülhető, hogy rossz szándékú elemek tönkretegyék az oldalt. Szavazni nem pontokkal, hanem jelekkel lehet. A legjobb értékelés a három felfelé mutató, zöld hüvelykujj. Aztán a kettő, majd az egy. Rosszak: egy, kettő vagy három lefelé mutató, piros hüvelykujj. A rendszer összeadja az eredményt és ezután két műveletet végez: a képhez hozzárendeli az így számított összeget, illetve ezt az összeget hozzáadja a képet beküldő felhasználó eddigi eredményeihez. Tehát mindannyiszor egy látogató képet küld be és azt a többi látogató pontozza nő a felhasználó összes pontja. Ez a szám látható minden felhasználó neve mellett zárójelben. Ebből tudjuk, hogy ki milyen szinten áll a fotográfiában. Ez olyankor is jól jön, ha valaki beküld egy fotót és alatta olvassa a véleményeket. Egy kritika sokkal többet ér egy fejlettebb (több ponttal rendelkező) felhasználótól, mint egy kezdőtől (akinek kevés pontja van).
Nagyon fontos, hogy a kritikákat is lehet pontozni. Itt csak két lehetőség van: felfelé vagy lefelé mutató hüvelykujj.
Következő megoldás, hogy a magas pontszámot elért felhasználók több fotót küldhetnek be, tehát az általuk felhasználható térhely mérete nagyobb. Míg egy új felhasználó csak 1 képet küldhet be háromnaponta, a haladóknál ez többszörös. Így érhető el, hogy mindig sok új fotó jelenjen meg a főoldalakon, és ezek között nagy arányban szerepeljenek magas színvonalúak.

References   [ + ]

1. Advertising on PhotoSIG (Hirdetés a Photosig-en) http://www1.photosig.com/advertising.php
Kategória: Weblap diplomamunka