Helyzetkép – A TERMÉK HELYZETE

FOTÓHÁZ MARKETINGTERV, Boda Zsolt – SZIE-GTK-KVA, 2002.

A FotóHáz -a Webalizer statisztikai program adatai alapján- napi 80-110 látogatót fogad (visits), akik átlagosan 3-4 oldalt tekintenek meg. Így naponta 240-440 oldalletöltés (pages) történik, ami havi szinten 7-13000-at jelent. A havi látogatottság 2500-3000.

A látogatottságot duplájára növelte a FotóHáz indulásakor a Foto Mozaik „Börze” rovatában megjelenő kis (35×54 mm-es), fekete-fehér hirdetés:

1. ábra

fotohaz-print-ad

További 50%-os látogatottság növekedést eredményezett a Pesti Műsor Web-oldalán, a „Múzeumok” rovatban egy 3 elemből álló, színes banner elhelyezése:

2. ábra

banner-slides

A weblap leglátogatottabb rovata az adatbázis és a linkgyűjtemény. Ezek után következnek a modellek, fotópályázatok, fotókiállítások. Sajnos ennél pontosabban nem állapítható meg, mely rovatot hányszor tekintettek meg

A látogatottsági statisztikából megállapítható, hogy 30% körüli azok aránya, akik célzottan a FotóHáz-ra érkeznek, 3% az [origo] Katalógusa révén jut el az oldalra, 1% a Google internetes keresőprogram használatával. A fennmaradó 66% egyéb oldalakról, például olyanokról, amelyek szerepelnek a FotóHáz linkgyűjteményében. Ez azt jelentheti, hogy az összes látogató közül csupán 30% visszatérő. Azonban ez azt is kifejezi, hogy a FotóHáz linkje (internetes hivatkozás melyre kattintva a látogató eljut céloldalra) sok és megfelelő helyen található meg az Interneten. Ez azt jelenti, hogy könnyű és olcsó lenne növekedni erről a szintről.

3. ábra

webalizer-stat

Egy nap alatt legtöbbször a déli órákban keresik fel az oldalt (13%), majd a forgalom visszaesik 4-6%-ra a délutáni órákban, amely egész éjfélig e körül az érték körül ingadozik. Éjfél után a látogatószám csökken, majd a hajnali órákban eléri a nullát.

Hasonló „jelenség” figyelhető meg a hétköznapok és a hétvégék összehasonlításánál. A hétvégén 1/2-1/3-ára csökken a látogatottság.

A látogatók elenyésző része keresi fel az oldalt Budapesten kívülről, illetve külföldről, illetve hasonlóak az adatok, ami a használt böngészőprogramot illeti: szinte mindenki a Microsoft Internet Explorer-ét használja.

1. táblázat

 

kiadások

bevétel(ek)

16500,-

postaköltség

5000,-

hirdetés

21000,-

hirdetés

23000,-

programozás

18000,-

könyvelő, egyéb

 

A kiadások eddig tervezetlenül postaköltségből, minimális reklámköltségből, programozói- és a könyvelési költségből álltak. A közeljövőben egy piackutatás emeli meg a postaköltséget és jelentős programozási munkára lesz szükség.

Kategória: Weblap marketingterv