Helyzetkép – Piaci helyzet

FOTÓHÁZ MARKETINGTERV, Boda Zsolt – SZIE-GTK-KVA, 2002.

Magyarországon a fotógráfiának nagy hagyományai vannak. Több magyar fotográfus is világhíressé vált. Nemcsak a régmúltban (Robert Capa, André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassai) hanem napjainkban is (Eifert János, Szabó Zoltán, Korbely Attila, Novák László) méltán híres a magyar fotográfia, a hazai fotósok.

A magyarországi fotópályázatok nemzetközileg is elismertek, nívós eseményeknek számítanak. A két legjelentősebb rendezvény, az évente megrendezésre kerülő Magyar Természetfotó Pályázat és a Magyar Sajtófotó Pályázat.

Idén először egy nagyszabású fotógráfiai kiállítás-sorozatot is rendeztek, mely a Fotóhónap nevet viseli (http://www.fotóhonap.hu/). Keretein belül körülbelül 100 kiállítás és más esemény kerül megrendezésre.

Az országban több szervezet is működik: Legjelentősebb a Magyar Fotóművészek Szövetsége (http://www.webdesign.hu/mfsz/), a Magyar Fotóriporterek Társasága (http://www.sajto-fotó.hu/). Legjelentősebb fotóklub a naturArt (http://www.naturart.hu/), az Óbudai- és a Nimród Fotóklub.

Sok fotótanfolyam indul, főleg Budapesten. Legnépszerűbbek a Magyar Fotóművészek Szövetsége által indított szakkollégium (alapképzés) és mesterkurzus, illetve a két népszerű természetfotós Zsila Sándor és Korbely Attila által indított tanfolyamok, melyek első résztvevőiből megalakult a Fényecset Fotóklub (http://www.fenyecset.hu/) és a Fényvarázs Természetfotós Klub (http://www.fenyvarazs.hu/). OKJ képzés is évente indul a 6. Sz. Ipari Szakmunkásképző Iskolában.

A fotográfia hazai fejlődését bizonyítja, hogy az utóbbi időben egyre több fotókiállítást rendeznek. Sajnos szinte csak Budapesten, bár talán a vidéki kiállítások száma is növekedésnek indult. A fotós élet erősödését jelzi az is, hogy a Magyar Fotóművészek Szövetsége állami támogatással létre tudott hozni egy Nyugat-Európai színvonalú fotóarchiválót, ahol kizárólag a legjobb és fotótörténeti szempontból kiemelkedő alkotások negatívjait őrzik temperált körülmények között az utókor számára.

A térhódítást bizonyítja a fotós Web-oldalak számának növekedése, a nemrégiben indult Fotó Art magazin nagy sikere.

Kategória: Weblap marketingterv