Helyzetkép – VERSENYHELYZET, ELOSZTÁSI HELYZET, MAKROKÖRNYEZET

FOTÓHÁZ MARKETINGTERV, Boda Zsolt – SZIE-GTK-KVA, 2002.

Fotográfiával foglalkozó Web-oldalak és főbb tartalmuk:

 • A R T P H O T O (index.hu): képértékesítés, kiállítások

 • [origo] Galéria: kiállítások

 • Fotóvilág (partner: Digitális Fotó Magazin): fotógráfiai termékek ismertetése, képfeltöltés és képbírálat (látogatók egymásnak), képbírálat szakemberek által, Digitális Fotó Magazin bemutatása

 • Fotó Art (weblap): fotósuli, Kodak fotópályázat (önök küldték), apróhirdetés, program ajánló, levelező lista

 • Foto-Lista Képtár: levelező lista, képfeltöltés és képbírálat (látogatók egymásnak), fotópályázatok

 • index.hu fórum: fotós fórum

 • PhotoNet.hu: termékbemutatók, apróhirdetés, pályázatfigyelő

 • fotó.lap.hu: linkgyűjtemény

 • Foto Mozaik: galéria véleményezéssel, linkek

 • Digicam: Az index.hu aloldala. Digitális termékbemutatókat tartalmaz.

 • [origo] Katalógus

 • index.hu Katalóg

Az FotóHáz számára közvetlen konkurenciát jelent a fotóvilag.hu, a fotóartmagazin.hu, a photonet.hu és a fotó.lap.hu. Konkurencia még az index.hu fotós fóruma, a BME Foto-Lista képtára, illetve látogatókat von el az online kiállításokat rendező artphoto.hu és a galeria.origo.hu is.

A Fotóvilág.hu-t egy szakújságíró indította. Az oldalt egyedül tartja karban, így frissítése ingadozik. A lapot leginkább az általa írt könyv (Fényképezés az alapoktól a szakmai ismeretekig) és szerkesztett újság (Digitális Fotó Magazin) népszerűsítése miatt tartja fenn. Jelentős mennyiségű termékbemutató, teszt, tipp gyűlt össze az oldalon, illetve sok látogatót vonz a fórummal összekapcsolt képfeltöltés, ahol a látogatók egymás képeit véleményezhetik.

Az ARTPHOTO és az [origo] Galéria a fényképezés élményét és művészeti értékét közvetíti, kellemes kikapcsolódást kínálva a látogatóknak. Népszerű tartalmak, a két leglátogatottabb portál oldalán.

A Fotó Art Web-oldala igénytelen külsővel próbál betörni a internetes fotógráfi piacára. A weblap leginkább a nyomtatott újság árnyéka, legjobb eleme a „fotósuli”, amely az újságban már megjelent leckéket kínálja online olvasásra.

A legnagyobb példányszámban megjelenő Foto Mozaik magazin szerkesztősége nem tartja fontosnak az online jelenlétet, inkább, mint szükséges rossznak tekintik és próbálnak az újságot támogató adatokat elérhetővé tenni ezen a felületen. A linkgyűjtemény egyetlen előnye, hogy betűrendben jelennek meg a címek, de „sajnos” ömlesztve. Galériájuk a Fotóvilágon található gyenge másolata.

A PhotoNet.hu nagyon sok információt jelenít meg: cikkek, termékbemutatók. Ezt úgy érik el, hogy ingyen vállalják a fotógráfiai termékről a gyártó által a rendelkezésükre bocsátott leírások közzétételét. Furcsa mód eddig mindig akkor jelentkeztek újabb tartalmi elemmel, amikor azt egy másik fotógráfiával foglalkozó oldal elindította (Fotóvilág, FotóHáz, Fotó Art online). Az utánzást mesterfokon űzik. A készítők -talán nem véletlenül- kilétüket titkolják.

A Foto-Lista Képtár egy non-profit tömörülés, melynek a Budapesti Műszaki Egyetem ad otthont. Levelezőlistája hatalmas forgalmat bonyolít. Rendszeresen publikálják Web-oldalukon saját fényképeiket.

A Foto-Lista forgalmát csak az index.hu fotós fórumai haladják meg. Jelenleg 57000 hozzászólás született a különböző fotógráfiai fórumokban. Egyedül a „Fotózás, kellékek”-ben 25000, a „Digitális fényképezés” címűben 11000 ez az érték.

Az index.hu másik nagysikerű kezdeményezése a Digicam, ahol digitális fényképezőgépek leírásait és összehasonlításait találja a felhasználó.

A fotó.lap.hu a nagysikerű holland mintán alapuló startlap.hu aloldala, amely nyitó-lap letöltésével az index.hu-t is megelőzte! A weblap karbantartója ritkán frissíti oldalát, ha mégis, a FotóHáz linkgyűjteménye alapján.

A FotóHáz rovatainak „helyettesítői” (zárójelben: “inaktív”):

2. táblázat

Pályázatfigyelő

Foto Mozaik magazin

PhotoNet.hu

Árfigyelő

Fotókiállítás

Pesti Est

Pesti Műsor

(Fotó Art Magazin és online)

(Fotóvilág)

Adatbázis

Modellek

Nagyon sok ilyen témájú weblap

Linkgyűjtemény

fotó.lap.hu

(PhotoNet.hu)

(Fotóvilág)

(fotómozaik.hu)

Tanfolyamok

(Akciófigyigyelő)

(Klubok programjai)

(egyéb programok)

Látogatottsági adatok

3. táblázat

Látogatottság (oldalletöltés) / példányszám havi szinten

FotóHáz

10000 (Webalizer)

Fotóvilág

15000

Foto.lap.hu

14000

Foto Mozaik

8000 példány

PhotoNet.hu

(egyéni látogatók)

600 (http://extremetracking.com/)

1200 (http://statcenter.hu/)

Fotó Art online (e. l.)

1100 (http://top.yahun.hu/)

Foto-Lista

440 regisztrált felhasználó, 2000 levél

A nyomtatott sajtóban is képviselteti magát a fotográfia. Legnagyobb példányszáma a Foto Mozaiknak (korábbi Foto Piac) és a sok helyen ingyenesen beszerezhető Fotó Art magazinnak van. Havonta jelenik még meg a fotóVIDEO, általában kéthavonta a Fotóművészet és a Fotóriporter.

A magazinok ára:

4. táblázat

 

Foto Mozaik

280,-

Fotó Art

200,- / ingyenes

fotóVIDEO

700,-

Fotóművészet

550,-

Fotótechnika

ingyenes termékbemutató

 

ELOSZTÁSI HELYZET

Úgy gondolom az Interneten az elosztás szinte nem létezik. E tekintetben a helyzet a hagyományoshoz képest fordított az online világban. Nem a termék / szolgáltatás megy a fogyasztóhoz, hanem az megy hozzá. Azonban hasonlóság mutatkozik a tekintetben, hogy nagyon sok „kis” oldal tartalmaz linkajánlót. Ha egy látogató egy ilyen alacsony látogatottságú oldalon „bemegy” a linkajánlóba és rákattint egy linkre, az tulajdonképpen olyan, mintha a polcról venné le a terméket, azért, hogy szemügyre vegye. Az Interneten ez már egy látogatás (visit) a szolgáltató javára. Nagyon sok kis oldalon, címgyűjteményben kell jelen lenni, ami inkább reklám ugyan, mégis hasonlóságot mutat az elosztással.

MAKROKÖRNYEZET

Magyarországon körülbelül 600.000-en Interneteznek. A felhasználók általában felsőfokú képzettséggel rendelkező fiatalok, legtöbben Budapesten és a megyeszékhelyeken, munkahelyükről, illetve oktatási intézményből tudnak az Internetre kapcsolódni. Sajnos a felhasználók számának növekedése az utóbbi 3-4 évben nem követte a nemzetközi tendenciát. Alig növekedett. Ez nem vonatkozik az üzleti szektorra, ami dinamikusan növekszik. Itt „legelterjedtebb az ISDN csatlakozás, míg az otthoni felhasználók körében a lassabb modemes elérés jellemző” (http://www.bellresearch.hu/). A felhasználók számának lassú növekedésével ellentétben a szolgáltatások száma jelentősen nőtt.

Ez a magyarországi helyzet az otthoni számítógépek alacsony számával és a magas telefonköltséggel magyarázható. „A vásárlóerőhöz viszonyítva az Internet-hozzáférés valamennyi ország közül hazánkban és Csehországban a legdrágább.” (http://index.hu/tech/net/oecdnet)

Kategória: Weblap marketingterv