Lehetőségek és problémák – ERŐSSÉGEK ÉS GYENGESÉGEK

FOTÓHÁZ MARKETINGTERV, Boda Zsolt – SZIE-GTK-KVA, 2002.

A FotóHáz legfőbb erőssége az adatbázis és a linkgyűjtemény. Míg az előbbi egyelőre sehol máshol nem érhető el, az utóbbi számos látogatott oldalon megtalálható, kategorizáltságuk azonban nem kielégítő.

E két rovaton kívül gyakran látogatott a „pályázatfigyelő”, „fotókiállítások”, „modellek”, és ha megfelelő számú üzlet adatát tartalmazza az „árfigyelő” is.

A „fotókiállítások” rovat előnye, hogy mind a Pesti Estben, mind a Pesti Műsorban megjelenő kiállításokat tartalmazza, ezen kívül azokat is, amelyek ezekből kimaradtak. Például fotóklubok kiállításai, vetítései.

A weblap frissítése vizsgaidőszakon kívül rendszeres, az új linkekből, kedvelt linkajánló jelenik meg a nyitóoldalon.

A weblap akkor tudna igazán jól működni, ha minden eleme egy könnyen frissíthető, programozási automatizmusokat tartalmazó adatbázisba lenne rendezve. Ez jelentősen csökkentené a frissítésre fordítandó idő. Az így felszabaduló erőforrást információgyűjtésre lehetne használni.

A FotóHáz látogatottsága a portálokhoz és azok rovataihoz képest nagyon alacsony, így a hagyományos banner alapú bevételszerzés nem lehetséges, azonban a látogatók kizárólag fotográfia iránt érdeklődők, egy homogén csoportot alkotnak, míg a portálok látogatóinál nincs garancia arra, hogy a látogatót érdekli-e például a Politika rovatban megjelenő fényképezőgép hirdetés. A hagyományos, a weblap tetején megjelenő 408 pixel hosszú és 60 pixel magas bannerek hatékonysága az utóbbi időben lecsökkent. Ennek oka, hogy a legtöbb oldalon ugyanott helyezkednek el. Ezt a látogatók megtanulták. Az általános 3 hasábos szerkezet miatt megtanultak a weblap közepére koncentrálni, ahol a fontos információk találhatóak, figyelmen kívül hagyva a felső és oldalsó (főleg jobb oldal) bannereket, ahol a reklámok jelennek meg.

A dizájn is egy kritikus eleme az oldalnak. A weblap szerkezete a frame-es rendszernek köszönhetően egyszerű, de ódivatúak mondható. A weblap 4 kulcseleme a tartalom, szerkezet, adatbázis, dizájn:

4. ábra

WEBLAP-FOTOHAZ-4

Nem állnak rendelkezésre adatok, melyik, milyen súllyal szerepel a látogatók preferenciájában, azonban a két utóbbi nagyon fontos és nagyon elmaradott. Ezek külső forrás bevonásával történő fejlesztése a legköltségesebb.

A FotóHáz előkelő helyen szerepel a keresőprogramok találati listáján. A „fotó” szóra keresve az Altavizsla a 4-8. helyen tünteti fel a FotóHázat, míg a fotópályázat szóra keresve az 1-4. helyen szerepel. A Google szintén előkelő helyen 3-5. listázza a FotóHázat (kulcsszó: fotópályázat). Az Altavizsla használatával a fotókiállítás szóra keresve az 1. helyen jelenik meg a FotóHáz. Sajnos az Altavizsla nem jelzi, hogy az első linkek „szponzoráltak”-e, így az adatok eltérhetnek a valóságtól.

5. táblázat

 

Kulcsszó/keresőprogram

Altavizsla [origo]

Google

Index.hu

helyezés

fotó

4-8

28

fotópályázat

1

3-5

4-6

fotókiállítás

1

6-10

8-12

 

A FotóHáz offline adatbázisában körülbelül 200 fotógráfiával foglalkozó üzlet, labor, fényképész szerepel. Az alapvető adatokon kívül (név, cím, kapcsolattartó neve) részletes adatok állnak rendelkezésre vállalkozások tevékenységéről, ami megkönnyíti a további tervezést, segít a stratégia meghatározásában.

További gyengeség, hogy nincs tőke a vállalkozásban. A FotóHázat egyedül működtetem. A remélt, de elmaradt gyors és nagy bevétel miatt egyéni vállalkozói igazolványt váltottam ki, amely további költségeket eredményezett. A jelen egyetlen forrása a minimális családi támogatás és a diákhitel, amelyből, ha a piackutatás igazolja céljaimat, lehetőségeimet, a további fejlesztéseket fogom finanszírozni.

A weblap sikeres működtetéséhez –a jelenlegi programozási munka mellett– egy ember kevés, egy második szerkesztő alkalmazása azonban bevételek hiányában lehetetlen.

Kategória: Weblap marketingterv