Lehetőségek és problémák – LEHETŐSÉGEK ÉS VESZÉLYEK

FOTÓHÁZ MARKETINGTERV, Boda Zsolt – SZIE-GTK-KVA, 2002.

A legígéretesebb lehetőség rövidtávon, hogy a fotógráfiai élet szereplőinek –egy a jelenlegi adatbázis rendszernél–

5. ábra

weblap-fotohaz-6-db

6.ábra

weblap-fotohaz-6-b-db

több információ megjelenítésére alkalmas megjelenési megoldást kínálok. Előtte azonban piackutatást végzek, hogy felmérjem mik a látogatók igényei és véleményük az oldalról, illetve a fotós üzletek vezetői érdemesnek találják-e az oldalt, hogy a működés feltételét biztosító éves díj ellenében megjelenjenek a FotóHázon.

Több cég kínál hasonló, de rendkívül kevés információ megjelenítésre alkalmas felületet 20.000Ft körüli éves díj ellenében (www.reklamipar.hu, www.internetszaknevsor.hu). A FotóHáz abban különbözik ezektől, hogy kizárólag a fotográfia iránt érdeklődők köréből kerülnek ki a látogatók és az előfizető több aloldalon keresztül mutathatná be tevékenységét.

A FotóHáz komoly forráshiánnyal küzd, amit egy másik fotógráfiai tartalmat kínáló céggel történő együttműködés oldhatna fel. Körvonalazódik egy ilyen együttműködés: Egy internetes megoldásokat kínáló cég és egy képügynökség kapcsolatából online képügynökség alakul. Itt lenne szükség a FotóHáz tartalmára, ami biztosítja a napi látogatottságot. A képügynökség jelentős know-howval és kapcsolati tőkével rendelkezik, ami biztosíthat egy plussz látogatói kört és megoldaná az ismertség, azaz a jelenlegi ismertség hiánya problémáját. A webstúdió biztosítaná a dizájnt, engedélyezné adatbázisuk használatát. Ezek azok a területek, amelyek fejlesztése a leginkább költségigényes.

Veszély, hogy a FotóHáz tartalmának lemásolását nem akadályozza semmi, törvénybe sem ütközik. Az adatok pillanatok alatt rendelkezésre állnak az Interneten. Az Axelero-nak ([origo]), vagy az Index.hu Rt-nek pár napra lenne csupán szüksége a FotóHáz egy professzionális változatának megvalósítása, de egy kisebb vállalat is hetek alatt képes rá.

Egyre nő a fotógráfiai tartalmat kínáló oldalak száma az Interneten. Ez szerencsére az otthoni PC- és Internet-használat térnyerésével egyszerre történik, ami lehetővé teszi a növekedést, a látogatók megnyerését.

Fontosnak tartom a FotóHáz olyan irányú fejlesztését, hogy az a fotózás örömét és szépségét közvetítse a látogatóknak, illetve könnyű és élvezetes tanulást szeretnék biztosítani számukra a fejlődéshez.

FŐ KÉRDÉSEK

Fő kérdés, hogy a látogatók mennyire elégedettek a tartalommal, mit szeretnének még látni az oldalon, mi a fő bajuk az oldallal. Második legfontosabb kérdés, hogy lehetőség van-e elegendő bevétel szerzésére a weblap működésének fenntartása érdekében. Két piackutatást mindenképpen el kell végezni. Az előbbi online lekérdezéssel történik, a másik a fotógráfiai termékeket árusító, illetve szolgáltató vállalkozásokat célozza és a lekérdezés postai úton történik.

A látogatóktól arra várom a választ, hogy milyen szándékkal, milyen gyakorisággal látogatják az oldalt. Olyan kérdések is szerepelnek majd, melyekre adott válaszokból kiderül, milyen jellemzőkkel bír a célcsoport.

A fotós üzleteket arról kérdezem mi a véleményük az Interneten történő megjelenésről, milyen adatokat szeretnének magukról elérhetővé tenni, illetve vállalnák-e a 365 napos „hirdetésért” cserébe éves díj fizetését.

Fontos kérdés milyennek kell lennie a weblap gerincét képező adatbázisnak. Ez jelentős programozói munkát igényel és alapja a hamarosan elvégzendő piackutatás.

A másik nagy problémakör, hogy az említett online képügynökség milyen feltételekkel kíván szerződni, illetve meg tudunk-e úgy állapodni, hogy mindkettőnk célja teljesüljön és együtt jelentős piaci szereplővé váljunk.

Lehetőség van egyedül továbbmenni. Ebben az esetben a dizájn és az adatbázis programozás komoly ráfordítást igényel, illetve egyedül nehezebb a látogatószám növelése. Veszélyforrás, hogy a potenciális partner az együttműködésre adott nemleges válaszom esetén elkészíti a maga FotóHázát.

A FotóHáz jelenleg egy félkész szolgáltatás. Egyelőre –amennyiben reális a megtérülés esélye– nagyon sok munkával fejleszteni kell, növelni kell a látogatottságot. Eladása jelen pillanatban valószínűleg lehetetlen.

Kategória: Weblap marketingterv